Alışveriş ve Günlük Sohbet

Bugün, bütün hafta olduğu gibi güzel havanın tadını bahçede çıkardık.
Arkadaşımın ziyaretine, en çok da onu kendi kankası gibi sevip davranan kuzuma yaradı. Özellikle bu teyzesi gelince ayrı bir keyifleniyor. Kızım ona bayılıyor, çünkü Anna çocukların dilinden çok iyi anlıyor :) (Anna, kendisi psikoloji & ek pedagojı  mezunu ama çocuk pedagagogu olarak , aile terapisti  olarak çalışıyor + ayda 2 defa çocuk hastanesinde psikolog /bla bla bunun uzmanlık terimleri var da ben anlatamıycam çok uzun.. Ve bu yüzden mi bilmem çocukların dilinden çok iyi anlıyor. Onun sayesinde kızımın eğitiminde çok büyük başarılar kaydettim diyebilirim. Onun tavsiyeleri ile ilerliyorum tıkandığım yerde. Biz kendisi ile üniv. yıllarında tanışmıştık bu arada ;))
İkea'dan aldığımız bu sac tava ile odun üzerinde sac kavurması yaptı eşim.
Aslında dün de yapmıştık ama ben de isterim diyen yakın arkadaşım için bugün tekrar yaptık. Hem dünün tadı damağımızda kalmıştı.
Kuzumda bizimle oturup yedi. Kendini çok büyümüş sanıyor, arkadaşı da geldi ya :)
Kuzum hiç dökmeden, kaşık ve çatalla yiyiyor. Artık bıçak da vermeye başladık yavaş yavaş..
Bugün bir arkadaşıma da yazdım. Çocuk olunca üzüntüler daha hafif atlatılıyor, yaralar daha çabuk kapanıyor. Yoksa hayat kayıpları ve hastalıkları ile devam ediyor. Yani keder hepimizin kapısını çalıyor. Eşimin kuzeni geçen hafta Hakkari'de şehit oldu. 1988'li idi. Yani bana uğramaz dememeli insan.. Çocuğu yatırdıktan sonra bir yandan onun özlemi bir yandan yaşananlar bir fragman gibi geçiyor aklından.
Sağın, solun,önün, arkan dolu dolu.. Yaşanmış hikayelerle birikiyor.. Bedenin ve beynin ne kadarını kaldırıyor o sana bağlı.. 
Bu iki satırın anlamını sadece anneler mi anlar bilemem ama : Çocuk hayatta ki en en paha biçilmez, Allah'ın sana verebileceği en kıymetli, en sonsuz, en çıkarsız, en hesapsız, en ensiz bir hediye. En büyük lüks. Ne derseniz deyin. Ama en karanlığın aydınlığı, en derin acıların ilacı, en son'un sonsuz mutluluğu gibi.. Ve bu yüzden hayat daha anlamlı.. 
İnsan kendi huzurunu kendisi yaratıyor, yani bunun ölçüsüne insanın yapısı ve karakteri karar veriyor fakat bir çocuğun varlığı bunu en maksimum'a katlıyor...Bence..
Bu nasıl bir yazı oldu yahu??
:)
Neyse söz konusu kızım olunca uçup gidiyorum bazen.
Gelelim Alışverişime:
Amazon'dan Valrhona siparişlerim tam 6 günde elime ulaştı. Amazon'a bayılıyorum.
En güvenilir, en sorunsuz ve en rahat sanal alışveriş sitesi diyebilirim, en azından sıkı bir amazoncu olarak benim tecrübelerim böyle. Eğer bunlara ulaşmak isterseniz link'i burada TIK TIK..
Herkese sağlıklı, huzurlu günler dilerim ;)

Nutella Brownie (Bloglardan denemeler) ve Sohbet

Aslında anlatmaya nereden başlasam bilmiyorum. Tatlıya benim kadar düşkün olmayan eşim bile : 'Başkaları ile hiç uğraşma' , diyerek 3 adet götürdü. (Tabii uğraşırım, Gökçe'nin sayfası tarif Cenneti)
Bu tarifi keyifle takip ettiğim bir blogdan aldım. Gökçe'nin blogu kakaolupasta.blogspot.com'dan.  Yazdığı püf noktalara da dikkat ederek 100 % harika lezzetler çıkardığımı gördüm. 

Gökçe nin yazımıyla tarif:
(1/2 cup nutella

1 large boy yumurta


5 tablespoon un 


1/2 cup iri kıyılmış fındık 






Nutella ve yumurtayı  çırpın.Ardından unu ekleyin ve muffin kalıplarınıza yerleştirdiğiniz muffin kağıtlarına 3/4'ü dolacak şekilde harcınızı doldurun.Tepelerine kıyılmış fındığı serpin. 180 derecede ön ısıtmalı fırında 11-12 dakika pişirin.)
Bundan önce Chocolate Mascarpone Brownie tarifini denemiştim, ve çok beğenmiştik..
Paylaşıcam paylaşıcam diye diye.. bugüne kısmet oldu. Çünkü bugün eşimin uzmanlık alanı olan et yemeklerinde bize ziyafet çekmek istedi. Yani kendi aramızda keyifli vakit geçirelim dedik.
Ben malzemeleri hazırlarken, ve yanında bol tereyağlı pilav yaparken eşim kuzumla bahçede
odun ateşini hazırlamaya başladı.
Sonra sacın üzerinde sac kavurması yaparken bende kaç gündür aklımdan çıkmayan bu tarif için doğru zaman olduğunu gördüm.
Tarif, evde her zaman elimizin altında olan 4 malzeme ile hazırlanıyor. Hadi fındık olmadı 3 olsun, sonra üzerine ceviz de olur, antep fıstığa da.
Nefiss bişey, anlatamam. Ama siz yaşayabilirsiniz, mümkün. Mutlaka girip tarifi alın ve yapın.
Bir güzel tarafıda 3 dakika da hazırlanıp 8-10 dakika da fırında kalıyor. Taş çatlasa 10-14 dakika da elinizde misafir için, kendinizi veya ailenizi şımartmak için harika bir tarif var.
Sonra siz de eşim gibi ' Başka tarif ile uğraşmaya gerek yok', diyebilirsiniz ilk başta.
Veya benim gibi eşiniz bahçede 'yemek hazır' diye çağırsa bile herşeyi bırakıp koltuğun bir köşesine yayılıp kaçamak yapabilirsiniz.
Mutlaka denemeli ve Gökçe'ye ve bana geri dönmelisiniz.. Merak ediyorum sizde benim kadar sevdiniz mi?
Tarifi Gökçe'nin sitesine bakmanızı istediğim için yazmıyorum. Çünkü o sitede daha neler var, görmenizi istiyorum.
Birde fazla vakti olmayanlar, çalışan, zamansız anneler içinde bire bir kurtarıcı bir tarif. Ve fırında gerçekten fazla bırakmayın.Ben bir dahaki sefere 1-2 dakika daha kısa bırakıcam fırında. 
Herkese huzurlu,mutlu geceler ;)

Bugün öğleden önce, kuzum komşu teyzenin çiçeklerini öperken. Asla koparmaz, ya eliyle sever,ya da öper. Bu yüzden ' çocuklar ne isterse yapabilir' diyen yaşlı teyzenin en sevdiği çocukmuş kuzum, bugün öyle dedi ve bir avuç mürdüm eriği verdi :))

Instagram Günlüğü ve Bir Tarif

Instagram bizi Blog tembeli yaptı.. :P  Neyse geçelim karelere.. ;) Bahçede mangalda balık keyfi ;)
Tonton bir komşunun şirin evi...
Kuzuma yeni ayakkabı alırken...
Nefiss birşey! Rendelenmiş Havuçları pişir,
Kakao,şeker ve süt'ü ekle kaynat. Kırılmış bisküvi,damla çikolata, hindistancevizi, cevizi karıştır, havuç karışımı ekle. Ilıyınca top yapıp hindistancevizine bula. Nefiss ;)
Bej bir yastığa çiçekli bir kalp dikmeden önce ki hali ;)
Kuzumun arkadaşının :) doğumgününe gittik. İlk yaşgünü, müthiş bir duyguseli, heyecan ve organizasyon.. Bu sofranın bir bölümü. Mangal,tatlı,pasta bölümlerin, ve en muhteşemi harika dekorasyonu da var.. ;)
Herkese huzurlu,sağlıklı ve mutlu bir haftasonu dilerim..




Kızıma Vintage Elbise diktim


Burda 09/2012 Model 152
Bazen doğru kalıp doğru kumaşı beklerim, ve içime sinerse kendi enerjime şaşarım. Bu elbsiyeyi o kadar sevdim ki :) (Yalnız dikiş kadar da fotoğraf çekmek için yoruldum. Bir sürü şebeklik yapıyorum,yerinde dursun diye :) )
Öncelikle Kumaştan başlamak istiyorum. Bu güzel kumaşı sevgili Laçin'de görmüştüm. Burada kendisine harika bir etek dikmişti. O yazının altındaki yorumlarda da kumaşı ne kadar beğendimi yazmıştım. Sağolsun Laçin geri kalanı bana gönderdi. Beni çok mutlu etti, tekrar çok teşekkür ederim. İnsan bazı kumaşlarla aşk yaşar bu da ilk görüşte aşık olduğum bir kumaştı. :)
Sonra doğru olduğuna inandığım Kalıbı, Burda Dergisi Eylül 2012 sayısında buldum. Hatta burada yazmıştım. En üstteki sarı elbise bu :)
Kızımı babası ile bahçeye yolladım ve hiç vakit kaybetmeden işe koyuldum. Hatta İnstagram'da duyurup hemen başladım. 
Aslında işin en zor kısmı hazırlığı, yoksa dikiş kısmı en kolayı. Neyse önce kalıbı çıkardım, kumaşı kestim. Hemen overlok geçtim. Ardından adım adım ilerleyip en son fermuarı diktim.
Eğer sizde Burda'nın bu sayısını alır ve adım adım anlatım isterseniz, paylaşabilirim.
Elbise tam bir saat ve 7 dakika da bitti. Daha iplerini kesip ütülemeden paylaştım :)
Benim kızım zayıf ve uzun olduğu için 104 beden yaptım. Boyu tam oldu,hafif bol gibi. Ama olsun. 
Çünkü bu bayram için küçük halası kızıma bayramlığını aldı. Bunu ancak önümüzdeki bayram giyer. Hem hemen büyürse üzülürüm :) Biraz daha giysin.
Ah keşke bu jet ilham ve enerji daha sık uğrasa bana. Herkese güzel bir Arefe günü ve mutlu bayramlar dilerim..

Ekleme: Kumaşın ön kısmında deri /suni deriden kurdele eklemişler. Belki sonradan birşeyler düşünürüm. Kızım bugün tam 21 aylık oldu. Kıvırcık ponponum benim..

Mutlu Bayramlar

Herkese eski bayramlar gibi kalabalık,neşeli,mutlu ve huzurlu bayramlar dilerim. 
;)

Nohutlu Patlıcan Dolması

Bu aralar maalesef uykudan geriye kalan saatlerimin içinde internete zaman ayıramıyorum.
Günü planlayarak yaşadığım için birçok şeyi stressiz ve huzurlu bir şekilde yapabiliyorum.  Güzel havalarında etkisiyle öğlen uykusu dışında evde olmuyoruz zaten. Kızımla dolu dolu geçiriyorum her (uyanık olduğu) anı.
Dolmanın içini kızım öğlen uykusunda iken hazırlamıştım ve akşama sadece pişirdim.
Nohutlu dolmayı bilmeyenler olduğunu öğrendim ve fikir olsun diye paylaşmak istedim.
Eminim okurken 'off yine mi göz kararı ', diyeceksiniz ama ben yinede elimden geldiğince ölçü vermeye çalışacağım. Bugünde buna dikkat ederek yapmaya çalıştım.
(2, 5 kişilik yaptım, malzemeyi çoğaltabilirsiniz...... y.k = Yemek Kaşığı)
3 uzun Patlıcan 
1/2bardak kadar pirinç
1 y.k. biber salçası
1 y.k. domates salçası
yarım y.k. tereyağı
tuz,karabiber,2 diş sarımsak
1 çay b. haşlanmış nohut
1 küçük soğan
1 küçük avuç :) kıyma
2 y.k. zeytin yağı
Sosu için:
1/2 y.k. salça
1 bardak sıcak su
1 tatlı K. Nar Ekşisi
Öğlen:
Eğer evde varsa küçük tombik patlıcanları da kullanabilirsiniz. O zaman 5-6 adet lazım.
Kıyma,Pirinç, Tuz, karabiber, rendelenmiş soğan ve sarımsak, salçaları,tereyağı,zeytinyağını karıştırdım (2. Resim den 1.kare). Eldivenimi takıp 1-2 dakika yoğurdum. En son haşlanmış nohutları ekleyip karıştırdım (kare 2). Hava almayacak şekilde sarıp buzdolabına koydum.
3 uzun patlıcanı yıkayıp kuruladım. Sonra alacalı soyup ikiye böldüm (kare 3). Yani 6 küçük Patlıcanım oldu. Bunların içini oyup kızgın yağda kısa süre kızartıp peçete üzeri tabağa koydum.(kare 4 de 2 kızarmış 1 daha kızarmamış patlıcanı görüyorsunuz)
Akşam
Patlıcanların içini doldurdum. Yaklaşık 1 parmak kadar boş bıraktım. Bizim miktar az olduğu için küçük bir tavaya yerleştirdim. Su ve salçayı karıştırıp üzerine döktüm. Altını yüksek ateşe getirip kapağını kapadım. Kaynamaya başlayınca altını kısıp biraz daha öyle pişirdim. Ocaktan almaya 5 dakika kala nar ekşisini suyuna ekledim. Altını kapayıp 5 dakika sonra afiyetle yedik.
Olduğunca detaylı anlatmaya çalıştım. Yine de sorunuz olursa çekinmeden sorun.
Tadı nefiss ve bu içi yaprak sarması,kabak,kuru patlıcan & biber dolmasına vb. kullanabilirsiniz.
Patlıcanı kızartmamın sebebi,daha lezzetli olması. Haşlanırsa veya kızartmadan yaparsanız yine güzel olur ama o müthiş lezzeti yakalayamazsınız. Az yerim ama iyi yerim felsefesi :)
Bunu fırında da yapabilirsiniz. Sosu aynı şekilde döküp fırına verin ve son 5 dakika ekşisine ekledikten sonra fırını ızgara ayarına getirin. Nefiss oluyor. Hatta severseniz rende kaşarda ekleyebilirsiniz. Tam yeme yanında yat tadında oluyor. İşte böyle.
Herkese sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim ;)

Burda Dergisi Eylül 2012 Sayısı

(Bu elbiseye bayıldım)

Harika Tasarımlar Vintage Style (Kendin yap veya Satın al)

Uzun zamandan sonra tekrar Merhaba. Bu aralar dolu doluyuz yine. İyi kötü hayat devam ediyor. Çocuk olunca dolu dolu geçiyor bir defa. Zaten onun mutluluğu her yükü hafifletiyor ;)
Bu harika tasarımları ben bayıldımmm.. 
Eski konserve kutularından yapılmış ama
nasıl yapılmış bilmiyorum. Peçete tekniği mi acaba? 
Bilemiyorum bu çalışmalarla hiç tecrübem yok.. 
Aslında nasıl yapıldığını merak ettim anlayan var mı? Çok şirinler
Yastıklar da var..
Mumluk da var..
Ve çok şeker Broşlar da var:
Ve daha fazlası
Ben bu sanal mağazaya bayıldım ;)
Buyrun sizde bakın: Tık tık...


Hummingbird Bakery Kitabından ilk Tarif

Black Bottom Cupcakes
İlk yaptığım tarifi çok severek yedim. Ve bu memnuniyetle tarifi paylaşmak istiyorum.
Eğer benim yaptığım hatayı yapmazsanız görüntü olarak da kitap daki görüntüyü yakalarsınız. Şimdi bundan önce şunu söylemek isterim.
Tarifler 12 Cupcak'lik fakat Amerika'da Cupcakler bizimkinden daha büyük olduğu için 12 adet yazan tarifden bizim kalıplara göre 18 adet çıkıyor. Bu tüm cupcake tarifleri için geçerli. Zaten yazar kitabın ilk sayfalarında bu açıklamayı yapmış. Bizde bu önemli detayı mutlaka aklımızda tutalım ;)
Şekeri önceden bahsettiğim gibi aşırı tatlı değildi. Yani olduğu gibi yaptım ve iyiydi. Tarife bire bir uyarsanız memnun kalırsınız.
190 gr. Un
120 gr. Pudra Şekeri (ben normal kullandım)
40 gr. Kakao
1/2 çay kaşığı soda 
40 ml ayçiçek yağı
1,5 çay kaşığı yeşil üzüm sirkesi
1/2 çay kaşığı vanilya 
(Kek hamurunda yumurta yok!)
Cheescake Dolgusu
140 gr Krempeynir
60 gr. Pudra Şekeri (ben normal kullandım)
1 yumurta
1/2 çay kaşığı vanilya
1 tutam tuz
100 gr. sütlü damla çikolata
Gelelim benim hatama. Ben tarifin yarısını yaptım ve tam 9 adet çıktı. Yani tarif yazıldığı gibi ölçüleri tam. Fakat krem peynirde 1! yumurta koyup fazla çırptım. Yani tüm tarifi yarım yumurtayı tam kullandım. 2.fazla çırptım. Hadi tam yumurtayı aldım, bari o kadar çırpmasaydım :) Neyse o yüzden sulu oldu ve krem peynir fazla geldi. 
Şimdi gelelim yapılışına:
Fırını 170 dereceye getirelim.
(Bu kek eğer Cheescake dolgusu kullanılmazsa Vegan Kek olarakda geçer)
Öncelikle 
Kek malzemesi için kuru malzemeleri bir kaba eleyelim. Sıvı malzemeleri karışıtıralım. Kuru malzemeleri sıvıya döküp pürüsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım. (çok değil :) )
Şimdi krem peyniri hazırlayalım. Tüm malzemeleri karıştırıp kısa süre çırpalım.En son damla çikolatayı ekleyip karıştıralım.
Muffin kağıtlarını kalıba yerleştirelim. Önce Kek hamurunu muffin kalıplarının yarısına kaşık yardımıyla koyalım. Üzerine Krempeynir karışımını koyup fırına verelim. Kitap da yazdığı kadar 20 dakika pişirelim. Yani tarif dört dörtlük. Yazar üzerinin kızarmamasına,fazla pişmemesine dikkat edin diyor. Çünkü çok kuru olur.
Benim sıvı krempeynir tabii ki fazla geldi. Fazla sıvı,krempeynir karışımını 2 adet muffin kalıbına döktüm. Karışıma damla çikolata eklemiştim ya, işte o dibine inmiş ve nefis olmuştu ^_^ İşte böyle.
Umarım dener ve memnun kalırsınız.
Malzemeleri masanın üzerine koyduğunuz zaman yapımı ve pişmesi öyle çabuk oluyor ki, bu açıdan da memnun kalıcaksınız.



Yemek Kitaplarim ve biraz Sohbet


İnstagram' da aktif olmak çok kolay ve keyifli. Anında yaşadıklarınızı, aldıklarınızı, yediklerinizi, gördüklerinizi paylaşabiliyorsunuz. Bloga 10 da 1 i ni ekliyorsunuz. Birde blog zaman alan bir iş. Ben kızımdan vakit buldukça buraya yazabiliyorum. 
Geçen günlerde amazon' dan iki kitap siparişim geldi. Biri Londra'nın meşhur The Humming Bird Bakery' nin diğeri ise
Martha Stewart's Cupcakes. Bir defa baştan biliyorum ki, bu tarifleri yaparken yazan şekerin miktarını  yarısı/ üçte ikisini kullanacağım. Çünkü Amerika'dan gelen tarifler bize göre çok tatlı. Birde üzerine gelen bol pudra şekerli kremalaları da göz ardı etmemek lazım.
Paris'deki Pierre Hermes gibi (o kadar olmasa da) Hummingbird Bakery'de sandığımızın aksine küçük yerler. Ben devası bir mağaza sanmıştım fakat özellikle Pierre Hermes'in yeri benim mutfak kadar bişey çıkmıştı o.O 
Önümüzdeki sezon bu kitaplardan deneyeceğim tarifleri sizinle paylaşacağım, bunun için hazır olun :)
Bunun dışında her tarifine harfiyen güvendiğim ve adının hakkını veren
bu kitabı yıllar önce New York'da yaşayan bir arkadaşım hediye getirmiş 'Tam sana göre bir kitap' demişti. Ve gerçekten de çok sevdiğim, tam bana göre bir kitap.
Ama bu kitap'a karşı haksızlık edip uzun zamandır raftan almamış tarif denememiştim.
Bunuda önümüzdeki zamanda sık sık okuyacağınızı 'ümit' ediyorum :)
Sizin önereceğiniz kitaplar, özellikle yemek üzerine varsa paylaşırsanız sevinirim. 
Bizde ise pek bir değişiklik yok aslında.. Kızımla mahallemizde geziyor, ara sıra bize uğrayan güzel havanın tadını çıkarmaya çalışıyoruz.
Herkese sağlıklı,huzurlu ve mutlu günler dilerim ;)