Anne olunca daha becerikli oluyorsun. Bazen asla yapamam dediklerinin alâsını yapıyor,imkansız denilenin en iyisini başarıyorsun..Mesela kendi kendine dikisi ögrenip manto dahi dikmek,asla bu mevsimde olmaz denilsede kuru Tarhana yapmak gibi.. Şubat da yaptığım akşama blogda..
Sabah instagram'da ki yazımı da ekleyerek başlamak isterim.
Sevgili Azide
'Arkadaşımdan Hediyeler, Tarhana bile var adlı', videosunda paylaşmış ve tarifini rica etmişti. Çok iyi oldu, çünkü Şubat'da yapmış olduğum bu Tarhanayı hep paylaşmak istiyordum ve bu vesile ile yayınlayabiliyorum.
Tabii ki büyüklerimizin bir bildiği var ama evlat sevgisiyle yola çıkan bir annenin başaramayacağı bence çok az şey var.
Akrabamızdan gelen Tarhana'nın bitişi Şubat ayına denk gelmişti. Özellikle de kızımdan sonra toz,hazır çorbalardan çoktan vazgeçmiştik. Kızıma sık sık Tarhana Çorbası yapıyordum,
bitince içim sızlamıştı.
Annelik her fırsatta vicdan azabı demek ya, işte ben o sızıyla ben bunu Allah'ın izniyle yaparım diyerek önce bir araştırma yaptım. İnterneti gezdim,okudum,aradım,taradım. Ailenin kadınlarına sordum. Herşeyi not edip bana uyan bir tarif yaptım kendimce. Hepsinden,kendi damak zevkimizi de düşünerek alışverişe çıktım.
Tüm kullandığım malzemelerin hepsini organik marketten aldım. (Belki annelik vicdan rahatlatması bilemiyorum :) )
Büyükleriminde tavsiyesi ile kendi yaptığım yoğurdu 2 gün sıcak odada bekletip ekşittim.
Malzemeler Yaklaşık olarak
1kg ev yapımı yoğurt
800 gr domates
750 gr. kadar soğan
7 diş sarımsak
1 demet maydonoz
1 demet nane
1 demet dereotu
900 gr. kırmızı biber
İnce çekilmiş Deniz Tuzu
Karabiber, Pulbiber (az)
200 gr. Keçi Peyniri
4 y.k. domates salçası
Yaklaşık 3 - 4kg Un
- Sürekli çevirdim..

(Üstteki fotoğrafda tüm adımları görebilirsiniz)
Azmin zaferi ile, her fırsatta karıştırarak,eleyerek kızıma ve sevdiklerime miss gibi Tarhanamı yaptım. Sakın korkmayın, mutlaka deneyin. Malzemelerin yarısı ile yapın isterseniz.
Keçi peynirini Keşanlı bir teyze söylemişti. Bu sayede tarhana'nın ekşimsi tadı daha belirgin oldu. Ama peyniri koymasanızda olur.
Kolay gelsin. Şifa olsun ;)
Bugun instegramda bi soru sordum ve cevabini aldim :)) evin icinde kurutunuz..allahin izniyle deniyecegim.. daha cocugum yok ama dusunuyoruz, her a 4 gozle bekliyoruh ;)) ve simdiden cocuguma ne nasil yedirebilirim dusunuyorum.. blogunuzu azide hanim sayesinde gordumm..ondan gorup ogrendigim cok sey oldu.. ve sizdende olacak.
YanıtlaSil:)) daha yeni incelemeye basladim.. ;)) iyiki sizin gibi iyi yurekli insanlar varda, bildiklerini tecrubelerini bizmle paylasiyor..sevgilerimle sultan..
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgiler
Silellerinize sağlık canım.çok leziz ve sağlıklı görünüyor.afiyetler olsun.sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Sevgiler
SilHiç denemediğim ama sevdiğim çorbadır bu...
YanıtlaSilÖyle güzel anlatmışsın ki, gözüme kolay gibi geldi, aldım hemen tarifi :)
Emeğine sağlık, afiyet olsuun :)
Sende yap, sakın korkma olur mu? ;)
SilEllerine sağlık:)Çok özenli bir post olmuş.Resimler harika.
YanıtlaSilTeşekkür ederim,umarım bir faydası olur ;)
SilBu kadar kolay bir iş olduğunu bilmiyordum. Ben de mi denesem ki ? :)
YanıtlaSilDene mutlaka, ve sorun olursa yaz. Bekliyorum sonucu ;)
Silçok uğraştırıcı birşey bu tarhana, birgün kayınvalidem eşimle bana tarhananın hamur halini emanet etmek gibi bir hata yaptı ve geldiğinde tarhana her tarafa taşmıştı, karıştırmak gerekiyormuş biz ne bilelim :) Bravo valla ellerinize sağlık, afiyetle yiyin...
YanıtlaSilYılma, gene dene, mutlaka bu defa başarılı olursun. Teşekkür ederim ;)
Siltarhana her sene 'kışlık' hazırlıkların başını çeker bizim evde. ve kışlık olduğu için o olabildiğince fazla yapılır net 4-5 kilo undan başlayıp mayalanma evresine doğru 7-8 kilo unu bulan miktarlarda yapıyor sevgili annecim. biz içine çekilmiş haşlanmış nohutta koyuyoruz bazen mesela. bu hamuru bekletip sürekli yoğurma süresi hamurun içine konulan malzemelerin durumuna göre değişir aslında. rahmetlik babaannem kabarmaz olunca ser kurutmaya derdi. kurutma çok zor haliyle bütün ev kokuyor tarhanaya o süreçte.
YanıtlaSilbizler o hamur halinde de saklıyor ve kullanıyoruz tarhanayı. kurutma zamanı geldiğinde annem bir kısmını ayırır ve buzdolabı poşetlerine koyup buzdolabında saklar. hamur halinde saklanan tarhananın daha ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır. benim favorim hamur tarhanadır lakin sevmeyenler de olabiliyor. elinize sağlık bu arada tarhana zahmetli iştir :)
Bu değerli ve güzel bilgiler için çok teşekkür ederim sevgili Nayaa. Nohut'u da duydum, bunuda bir daha ki sefere ekleyebilirim..Bir daha ki sefere hamur şeklinde biraz buzluğa atacağım senin bu yorumundan sonra ;) Ben ekşimsi ve mayhoş halini çok severim ;) Sevgili Anneciğinin ellerinden öpün benim için..
Silbuzdolabının buzluk veya dondurucu kısmında değil, normal soğutucu kısımda saklıyoruz. belirtmemişim, yanlış yönlendirmeyeyim. umarım seversiniz o halini bence en iyi hali odur :)
SilAa peki o sekilde ne kadar dayanir? Ben buzlukta saklanicak sandim..
Siluzun süre dayanıyor 4-3 ay gibi. dediğim gibi kışlık yapıyoruz ve bütün kış tüketiyoruz biz. tabi hamur halini öncelikli tüketiyoruz. zaten o halini de tüketemeyeceğinizi düşünürseniz robottan geçirip 2-3 gün havalandırırsanız kuru tarhana elde etmiş oluyorsunuz.
Siluzun süre dayanır 3-4 ay gibi. dediğim gibi kışlık yapılır ve bütün kış kullanılır. hamur hali öncelikli tüketilir haliyle. ama o halini tüketemeyeceğinizi düşünürseniz robottan geçirip 2-3 gün havalandırırsanız kuru tarhana elde etmiş olursunuz.
SilDiyet yaparken tarhanayı nasıl kullanıyorsunuz yağsız mı tüketiyorsunuz bilemedim bi sorayım dedim
YanıtlaSilÇok teşekkürler
Diyet yaparken icinde un oldugu icin Tarhana icmiyorum. Bunu Subat´da yapmistim, en cok da kizim icin, yapimini paylasmak simdi kismet oldu.
Silbi cesaret geldi, yapabilirmiyim? acaba
YanıtlaSilhele ki Damla çok seviyorken elimdeki tükenmişken ;)
Ekşimiş ev yoğurdum vardı. Diğer malzemelerde. Kalktım bende tarhana yaptım.
YanıtlaSilNasil oldu? Eminim cok lezzetli olur sonucu. Ellerine saglik ;)
Silİyi akşamlar Ayşe Hanım,
YanıtlaSilkeçi peynirini kullanmayınca, diğer malzemlerdeki miktarları çoğaltıp ya da azaltmak gerekiyor mu? Sıvı oranı bakımından. Karışımı dört gün saklayıp, un ekleme sürecinde kullandığınz kap ne kadar litrelik olmalı acaba? Şu an tahmin etmekte zorlanıyorum açıkçası, beş litrelik yeter mi?
Bânu
Malzemeye bir de dilimlenmiş ayva eklemenizi tavsiye ederim. Rondoya geçirmiyorsunuz. Ayvanın suyu tamamen çekildiğinde tarhananız kurutma işlemine geçmeniz için gerekli zamanın geldiğini size söylüyor. Ve soğuk algınlığı, astım, bronşit için ideal bir besin kaynağına dönüşüyor.
YanıtlaSilBen dolapta saklanan kurutulmamış biçimdeki tarhanayı sevmedim. Bira mayası tadını hissediyorsunuz.
Paylasimlariniz icin tesekkür ederim
SilMerhabalar.un ekleme asamasinda kivami neye benzemeli.yani unun miktarini nasil anlayacagiz.
YanıtlaSilMerhabalar.unu ekleme asamasinda kivamini nasil anlayacagiz.
YanıtlaSilMerhaba. Aslinda civik gibi olucak, yumusak hamur kivaminda ;)
SilINANIRMISINIZ BILMEM AMA BUGUN TARHANAMIZ BITTI KIZIM HERSABAH YERDI COK SEVIYOR TARHANAYI,BENDE SIZIN GIBI HIC BILMIYORUM NASIL YAPILIR GOOGLE YAZDIM TARHANA NASIL YAPILIR DIYE,SIZIN BLOG'A RASTLADIM BENDE KIZIM ICIN DENEYCEM YAPICAM YAPMALIYIM,YAVRUM ICIN YESINDE BUYUSUN :) TARIFINIZ COK IYI RESIMLI SAGOLUN COK COK SEVAPA GIRDINIZ,SAYGILAR,SELAMLAR....
YanıtlaSilCok sevindim. Kolay gelsin. Kiziniza sevdiklerinize sifa olsun
Silcok severim, hem de en ekşi halini.. surekli ev yapimi-organik tarhanalar alip duruyorum ama çogu sirf undan yapilmis lezzetsiz seyler. kendim yapayim dedim, arastirdim..o kadar tarif gordum ama sizinki gibi net ve açıklayıcısını ustelik fotolarla birlikte)gormedim, usenmeyip paylastiginiz icin tesekkurler. bu yaz ablamla birlikte yapicaz..
YanıtlaSilayrica takip butonunuz hatali yapilandirilmis gorunuyor, takip edemedim blogunuzu
YanıtlaSilBen tesekkür ederim güzel yorumunuz icin. Ara sira bana da oluyor, baska bloglari takip etmek istedigimde. Tekrar deneyince oluyor. Sevgiler ;)
SilMerhaba hic haslamadan robotda cekiyoruz degilmi haslasak farki nedir acaba ?
YanıtlaSiltekirdağda kilosu 12 tl ye ev yapımı tarhana üretiyoruz. siparişleriniz için tel:05386683415 ayrıca ürettiğimiz tarhanayı pazarlarda, marketlerde vb. satmak isteyen işletme sahiplerini bekleriz.
YanıtlaSiltekirdağda kilosu 12 tl ye ev yapımı tarhana üretiyoruz. siparişleriniz için tel:05386683415 ayrıca ürettiğimiz tarhanayı pazarlarda, marketlerde vb. satmak isteyen işletme sahiplerini bekleriz.
YanıtlaSilbugday unu yerine misir unu yada baska bir un olurmu bilginiz varmi lutfen.
YanıtlaSilMerhaba, misir unu ile hic denemedim, fakat karabugday unu ile kesinlikle cok güzel oluyor. Misir unu ile denerseniz bana da haber verin. Kolay gelsin
SilMerhaba,tarif icin cok tesekkürler! Ben den ogullarim icin denemek istiyorum, ama malzemeleri rondodan önce pisirmek gerekiyor mu? Diyelim biberleri nasil soyuyorsunuz?
YanıtlaSilben pisirmedim,kabuk da soymadim ;)
SilMerhabalar😊bende bu sene tarhanamı yazin yapamadim,kışın yapilir mi diye arastirirken sizin yazımınızla karsilastim,deniyecegim ve ictiğimizde gülümsemeyle sizi (ne kadar tanımıyorsamda)anımsıyacağım😊sevgilerimle.
YanıtlaSilNe kadar güzel bir yorum. Cok tesekkürler <3
SilAcaba dogalgazli evde tarhana kurur mu yani oda sıcak isekuf sorunu yaşamam inşallah
Sil