Sağlıklı Çocuk Yemekleri / Gesundes Essen für Kinder

Bazen bir masanın üzerinde yok yoktur. Tıpkı çocuklu bütün bir hayat gibi, masalarda renklidir. Bu kadar ıvır zıvırın arasına birde sağlıklı yemekler sığdırmak önemli. Bende sizinle hergün yaptığım, arada bir fotoğrafladığım yemekleri paylaşmak istiyorum. Umarım bir faydası en azından bir fikir olur..
Ben nohutu bir gece suda bekletip ertesi gün haşlayıp ufak porsiyonlara ayırıyorum. Bu poşetleride buzluğa atıyorum. 1-2 ayda bir bunu tekrarlıyorum.
Kızıma hergün taze hazırladığım için, küçük tencerede yapıyorum yemekleri. Bu yemeği öğlen uykusundan sonra kendisi yiyiyor. Yemek yerken masadaki oyuncakları ile uğraşmaya devam ediyor :) Arada bir bende katılıp, eğer oyun arası unutursa, onu yemeye teşvik ediyorum.
Birde tok çocuk yemez. Kendi annelerimizden biliyorum maalesef: aman ağzı boş kalmasın diye sürekli ellerine birşeyler veriyorlar, sonra ana yemek hazır olduğunda 'aa bu çocuk neden yemiyor' diyorlar. :) Ama diğer eline verdikleri yiyecekleri, yemekten saymıyorlar.
Annelerime kibar bir dille söylüyorum ama çok da karışmıyorum açıkçası. Kurallar mutluluğun önüne geçmesin. Onlarada saygısızlık etmek istemiyorum ;)
Fakat ben evde aralarda elma, yoğurt, muz vb. meyveler dışında birşey vermiyorum.
Soğanları zeytinyağında kavurup biber ve domates salçalarını ekliyorum. Ardından haşlanmış nohut, 1 kemik, bir avuç buğday/pirinç/kepekli pirinç/bulgur ekleyip biraz su ile kaynayana kadar pişiriyorum. Pirinçler pişince zaten hazır demektir. Üzerine taze çekilmiş karabiber, çay kaşığının ucu, yani neredeyse 3-4 küçük kum tanesi kadar deniz tuzu ekliyorum.  Bazen ince kıydığım taze dereotunu ekliyorum. Kemiği çıkarıp, yanında ev yoğurdu ve su ile veriyorum. Kendisi yiyiyor. Tüm çocuklara afiyetler olsun. ;)

Not: Soğanları kavururken biraz kıyma/ minik minik doğranmış kuşbaşı et de ekleyebilirsiniz. Bu durumda Kemik koymaya gerek yok. Akşam yemeğinde bizimle zaten et yediği için ben öğlen yemeğine genelde eklemiyorum

***

Ich koche jeden Tag frisch für meine Maus. Und zwar in einem Soßentöpchen, d.h. in den kleinsten Topf. Zwiebeln werden in ganz wenig Olivenöl gedünstet. Dazu kommt 1 TL Tomaten & Paprikamark. Dann die Kichererbsen, 1 Knoche vom Rind (oder Brühe ), Vollkornreis/Weizengrütze/Reis was da ist. Dann wird das ganze mit etwas Wasser gekocht. Sobald der Reis gar ist, ist das Essen fertig. Der Knochen kommt raus. Man kann dann etwas frischen Dill fein hacken und dazugeben. Etwas frisch gemahlenen Pfeffer und wirklich nur eine Prise Meersalz. Beim spielen, Spaß wird auch fleißig gegessen. Mit etwas selbst gemachtem Joghurt und Glas Wasser lieben die Kleinen das Gesunde Essen ;)

Anstatt Brühe kann man auch Hackfleisch o.ä. nehmen. Aber da meine Maus abends mit uns isst und es meistens Fleisch dabei ist, lasse ich es beim Mittagessen weg.

Yorumlar

  1. yarasın tüm miniklere canım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok sağlıklı bir yemek . Ellerine sağlık.. Aahh ben de ne diller döküyorum velilerime her yıl, sunu hazırlıyorum anlatıyorum uzun uzun ama yok anlamıyorlar.. Yine hamur işi yapıyorlar yine hamur işi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, sorma. Yillar sonrada cocuklar,o kilolari vermekle ugrasiyorlar ;)

      Sil
  3. ben sanırım bu konuda biraz despot bi anneyim :) biçok arkadaşım bana kızıyo çocukları herşeyden mahrum bırakıyosun diye ama sanırım kim ne derse desin en işyisini yapıyorum...kızım 6 yaşında ama daha bir kez dahi asitli içeceklerden tüketmedi...şeker, jelibon cips bunları da ne kadar ağlarsa ağlasın almam. cipsi evde kendim yapıyorum tadını merak ettiği için ilk kez geçen gün dışardan cips aldım çok tuzlu,senin yaptığın daha güzel dedi yemedi :))))ellerinize sağlık bu arada tariflerinizi bende denicem...
    www.hamarathatunum.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kadar sıkı değilim açıkçası. Fakat bizim kızda cipsi, jelibonu bilmiyor. Birkaç abur cubur u da o yattıktan sonra çıkarıyoruz :) Fakat doğumgünlerinde veya benzeri günlerde başka yerde yediklerine müdahele etmiyorum. Ama diğer çocuklar gibi abur cubur veya meyve suyu/cola da aramıyor, sadece su istiyor. Bu da güzel birşey.
      Bence herşeyin en iyisini yine çocuğun annesi babası bilir, çünkü en çok onlar sever meleklerini ;)

      Sil

Yorum Gönder