Yoğurt / Süzme Yoğurt nasıl yapılır.. / Wie mache ich Joghurt

Uzun bir aradan sonra Merhaba. Aslında blogumda paylaşmak istediklerim o kadar birikti ki, fakat bir türlü zaman bulup başına geçemiyorum. Neyse, uzun zamandır paylaşmak istediğim bir tarifi sonunda paylaşıyorum. Özellikle hiç denememiş olanlara, veya çalışıp 'amaan kim uğraşıcak' diyenler için paylaşmak istedim. Biz yıllardır yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Maya bile artık kendi mayam diyebilirim. Fakat uzun bir zaman sonra kendi mayamızın yoğurdu ekşimsi yoğurt olmaya başlıyor, işte o zaman güvendiğim marka, organik ürün yoğurdu alıp tekrar mayalıyorum. Hazır meyveli yoğurt ise kesinlikle almıyoruz çünkü o suni tadı sevmiyoruz. Bunun yerine evde yoğurdun içine meyve,bal,tarçın karıştırıp yiyiyoruz..
Yoğurdun faydalarını az çok herkes bilir. Özellikle çocukları olan herkese tavsiye ediyorum. Ben bu konuda şanslı annelerdenim, kuzum aşırı yoğurt seviyor. Hatta pekmez veya meyveli değil, sade seviyor. Umarım birilerine, özellikle küçük meleklere bir faydam dokunmuş olur.
Öncelikle Süzme Yoğurdun tarifini ve yapılışını anlatacağım,sonrasında ise kısaca normal yoğurdu, çünkü prosedür aynı sayılır..


Dieses Post wollte ich schon lange veröffentlichen. Endlich ist es soweit. Wir machen seid langen unseren Joghurt selbst. Man weiß was drin ist und es ist gesünder. Vielmehr denke ich ehrlich gesagt auch an die Kinder. Fruchtjoghurts kamen bei uns nie auf dem Tisch, zum Glück mag es auch keiner. Vielmehr kommen Früchte in den selbstgemachten Joghurt rein.. Das Rezept soll auch den Menschen helfen,die sich das nicht zutrauen. Die denken wenig Zeit zu haben.. Jeder schafft es. ;) Für Fragen bin ich immer offen und bereit zu helfen ;)

Süzme Yoğurt
2 Litre Taze Süt 3/5 % oranı yağlı. (Marketlerde de var,buzdolabında 2-3 günlük kullanma tarihi olan)
1 paket / 200ml sıvı krema
3-4 kaşık yoğurt (tatlı olsa daha iyi, yani çok ekşi olmasın)
Krema dokusunun daha kremsi olmasından öte lezzet katıyor tadına.

Wie mache ich Joghurt
2 Liter Frischmilch 3/5 %
200ml Sahne
3-4 EL Joghurt (wenn Sie zum ersten Mal machen,am besten eine gute Sorte, später verwendet man immer das selbst gemachte )
Sütü ve kremayı bir tencereye boşaltıp tahta kaşıkla orta ateşten biraz daha yüksek ayarda karıştırıyoruz.

Milch und Sahne in einem Topf geben und bei mittel hoher zum kochen bringen. Dabei ab und an mit einem Holzlöffel rühren.
Süt kaynamaya başlayınca, bu demektir ki,

Wenn es so aussieht (unteres Bild). D.h. kochen bedeutet,wenn es langsam hochgeht, vom Topf runternehmen. So lange stehen lassen bis man mit dem kleinen Finger die Milch berühren kann,ohne das es zu heiß ist. Es muss lauwarm sein.
kabarmaya başlayınca ocaktan alıp, kapağı açık bekletiyoruz. Küçük serçe parmağınızı bir zaman sonra süte değdirin, eğer yanmayacak kadar ılık hale gelmişse diğer işleme geçebiliriz.
Sütten kaşıkla mayalık yoğurdumuza ekleyip yoğurdu açıyoruz, yani ılık hale getiriyoruz. Sonra bu karışımı süte ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırıp kapağını kapatıyoruz.

Man nimmt von der Milch ein Paar Löffel von der lauwarmen Milchmischung und gibt es zu dem Joghurt. So lockert sich der Joghurt und gleicht seine Temperatur auch der Milch an. Die aufgelockerte Joghurt wird zum Milch gegeben und mit einem Schneebesen kräftig gerührt. Anschließend schließt man den Deckel und wickelt den Top in eine Decke (siehe u. Bild) und stellt es für mindestens 26 Stunden bei Zimmertemperatur, zugewickelt stehen. 
Ardından battaniyeye sarıp 1-1.5 gün bu şekilde bekletiyoruz. Şimdi gelelim yoğurdun süzmesine.
Ben tencerenin altına bir kase koyup, yoğurdun üzerine mutfak kağıdı/peçete örtüyorum. Peçetenin ucunu fotoğrafda göründüğü gibi tencerenin dışına sarkıtıyorum. Yalnız altına bir kase ekliyorum ki, su ziyan olmasın. Bu suyu kızıma içiriyorum,veya çorbalara ekliyorum.
Bu şekilde 1 gün daha bekletiyorum. Eğer hava çok sıcaksa aynı şekilde buzdolabında yer yapıp bir katında bu şekilde bekletebilirsiniz.
Miss gibi Süzme yoğurdunuz hazır. Benim bu yoğurtla ilgili daha birkaç maceram var, mutlaka bunları da paylaşacağım. 
Eğer yağ oranı düşük olsun, tadı kremsi olmasına gerek yok diyorsanız, sıvı kremayı katmayın derim. Süzme olmasın diyorsanız şu şekilde bekletmenize gerek yok. Zaten süzme olanda yine de suyunu çıkarıyor fakat tencerede süzme yoğur ile birbirine karışmaz..
Sağlıklı günler diliyorum ;)  

Nach 26 Stunden ist der Joghurt fertig. Aber: Damit der Joghurt auch schön cremig wird, stellt man wie auf dem o. Bild eine Schale unter dem Topf, damit es schräg gekippt steht. Dann kommt ein Küchenpapier auf den Joghurt. Die Spitze des Papiers ragt aus dem Topf heraus. So lässt man den Joghurt 1- 1.5 Tag stehen. Den Saft fängt man in einer Schale auf. Denn die enthalten viele Vitamine. Die kann man in Suppen o. anderen Gerichten verwenden. Dazu kommen später auch noch einige Rezepte ;)
Falls es zu warm ist um den Joghurt draußen abzustellen, kann man das ganze auch im Kühlschrank positionieren. Das bedeutet, man leert ein Regal und stellt das ganze wie auf dem unteren Bild, nur in dem Kühlschrank. Fertig ist der cremige, selbstgemachte Joghurt. Und beim nächsten mal, kann man von dem selbstgemachten Joghurt zum binden nehmen.Für Fragen stehe ich gerne offen ;)

Yorumlar

  1. maya da yapılabilse keşke :) afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  2. ben de bu yoğurt ekmek işine sardım saracağım.beni tahrik ediyor bu postlar :) bunca kargaşa arasında..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder