Kakaolu Özel Kek : Cumartesi Tarifleri

Blog tarif cennetine döndü bu aralar.
Merhaba
dün gece kızımın burnu tıkalı olduğu için uyuyamadık. Sabah perişan uyandım ve bu yorgunluğu ben ancak bir kekle atarım dedim. İnstagram'da sordum ve birçok öneride bulundular arkadaşlar,sağolsunlar.
Sonuçta mutfağa girip evde ne varsa ve neyin zamanı geçti geçecekselere bakarak bu, eşiminde (ki evet fazla sevmez) çok severek yediği bir tarif oldu.
O kadar çok tarif olunca karar veremedim ve sonuçta kafadan yaptım. İyi ki de öyle yapmışım.
Yaparken tüm malzemeyi düzgün bir tarif verebilmek için tartmaya/ölçmeye çalıştım.
Malzemeler:
1 büyük bardak (benim ki 280 gr. a denk geldi) un
1 bardak (280gr.) şeker
200 gr. tuzsuz Tereyağı
1 pk. Vanilya şekeri
1/2 pk. Kabartma Tozu
1 Tatlı K. Acı Badem Yağı (şöyle bişey: Tık Tık)
Vanilya özü yağı
30 gr. iyi Kakao (Valrhona kullandım Tık Tık)
6 Yumurta (beyaz ve sarıları ayrılmış)
1 Limonun Kabuğu
1,5 çay bardağı (yaklaşık 100ml) ılık süt
1 küçük Kabak 
1 bardak Ceviz
1 Tutam Tuz
1 y.k. şeker /kahverengi şeker
Önce şunları belirtmek isterim
* Büyük ve ortası delik bir kalıp kullanın
* Herşeyin çabuk ilerlemesi için öncelikle tüm malzemeleri çıkarıp ölçüleri kadar hazırlayın,kuru malzemeleri eleyin. Sonrası çabuk ilerliyor zaten. Ama önce başlayıp arada malzeme arar, ölçer, aman çocuktu derken hem daha ağır ilerler hem de olumsuz sonuçlar alırsınız. Bu da sizi mutsuz edebilir ;)
* Şekeri gözünüze çok gelebilir ama kesinlikle çok değil, tersine bazılarına az bile olabilir
* Malzemenin iyisini kullanın. Malzemenin iyisi lezzetin 80% dir. 
* Varsa mutfak robotu mikseri kullanın, hem zamandan tasarruf eder hemde daha iyi bir sonuç elde edersiniz. 
*  Tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun..
* Ceviz  ve kabak, yağlar olmasada olur. Evde ne varsa yakıştırdığınız onu ekleyin. Mesela tarçın..Ama yağları bulursanız iyi olur, tadı müthiş oluyor..
* İsterseniz kakaoyu en son hamurun yarısına ekleyebilir, zebra kek gibi yapabilirsiniz.
* Portakal/Limon ve kakao karışımından nefret ederim. Mesela portakal soslu kakaolu kek gibi. Ama buradaki limon kabuğun tadı kekte yok, sadece ferahlık veriyor.
Yapılışı:
Un,kakao ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
Yumurtaları ayırıp beyazını bir tutam tuzla çırpalım.
Hafif beyazlaşmaya başlayınca şekerin yarısını ekleyip, bembeyaz olup sertleşene kadar çırpalım.
Bu arada cevizleri 1 kaşık kahverengi veya normal şekerle tavada kavurun.
Kabak ın kabuklarını soyup rendeleyin. 
Fırını 180 dereceye getirin.
Bu esnada yumurta beyazını buzdolabında bekletelim..Tereyağı, vanilya ve şekeri çırpın. Yumurtaları ekleyip devam çırpın. Acı badem yağı (o anda telefonla konuştuğum arkadaşım rom yağı da güzel olur demişti, ben kullanmıyorum ama fikir olsun diye paylaşıyorum) ve vanilya yağını ekleyin. En son un karışımı ve ılık sütü ekleyin.
Fırın kabını yağlayın. Yumurta beyazını hamura ekleyip spatula veya tahta kaşık yardımıyla, havasını almadan, aşağıdan yukarıya doğru karıştırın.
Hamur köpük gibi yumuşucacık oluyor (alttaki resim de de belli)
Kabakları ekleyip yine aynı şekilde aşağıdan yukarı doğru karıştırın.
Cevizleri ekleyip aynı şekilde karıştırın..
Fırına verip 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirin. (Ben 40 dakika sonra 5 dakika daha 160 derecede bıraktım. Mutlaka kürdan testini yapın.) Üzerine pudra şekeri serptim. Siz nasıl isterseniz öyle süsleyin..
Kek kalıpta soğumayı beklerken kahvaltımızı yaptık..
En son da miss kokulu Kekimiz soframıza geldi..
Kabaktan dolayı yumuşak olan dokuşu daha da bir yumuşak ve nefis oldu. Eşime başta 'içinde kabak var' deseydim yemezdi :))
2 dilimi yedikten sonra söyledim, şaşırdı :) Kabak sevmeyenlere de kabak yedirmenin bir yolu diyebiliriz..
Herkese huzurlu,mutlu bir haftasonu diliyorum. 

Yorumlar

  1. Kabaklı kek hiç duymamıştım, çok ilginç. Ama çok lezzetli görünüyor:)

    www.colorante-bea.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Inanilmaz!!! Mukemmel yaa! Bayildim hepsine, ozellikle biri var kiii istiyorum ondaaan. Ayy cok guzelleeeer : )

    YanıtlaSil

Yorum Gönder