Pazar kahvaltılarına özel : Yöresel tarifler (Kayseri)

Ben bu sabah üşenmedim ve sadece eşimin ve benim değil, kızımında bayıldığı bir tarifi yapmak için erkenden mutfağa girdim.
Kızım uyanmadan hamuru hazırlayıp mayalanması için üzerine kapatıp beklettim.
Sonra kızım uyandı, rutin el yüz yıkama,diş fırçalama, alt üst değiştirme, mama yeme derken hamur iyice mayalanmıştı.
Ben bu tarifi kayınvalidem den öğrendim. Kayseri de sıkça yapılırmış. Kayınvalidemlerde yazlıkta olduğu için iş başa düştü :)
Mayalanan hamuru gözleme gibi fakat minik minik açıp içini peynirle doldurup kapadım.
Elimle bastırdım.
Sonra bunları aslında tostluğun kapağını tamamen açıp üzerinde iki tarafı resimdeki şekilde kızarana kadar pişirdim.
Sonra geniş ve derin bir teflon tencereye tereyağını koyup eritiyorum, tuz ekliyorum.
Eriyen tereyağına minik gözlemeleri (Bu tarifin gerçek adını bilen varsa lütfen paylaşsın) ekleyip yağın  rengi dönene kadar pişirdim.
Tereyağı her tarafa sürülsün diye sık sık karıştırdım. (Tereyağında kavrulanları, tencerenin bir köşesine üst üste dizdim ki, hepsini kavurabileyim diye)
Sonra ocağın ayarını indirip sofrayı hazırlayana kadar ocağın üzerinde bıraktım ki sıcak servis edebileyim.
Bol kalorili derseniz, Pazar keyif  günüdür, gevşeme günüdür derim. Bu da çook lezzetli bir tarif olarak Pazar'ın uzun kahvaltılarına eşlik etmeli diye düşünüyorum.
Yanında miss gibi demlenmiş çay, haşlanmış yumurta, zeytin,peynir, limonlu maydonoz, roka falan nefiss gidiyor.
(Bu çiçekli tabakları annem İkea'dan almış, kızım beğendi diye :) 3 tane almış, yani hepimize)
Tarife gelirsek 
1 Yaş Maya
1 bardak sıcak su
yarım bardak süt
1 ç.b. sıvıyağ
1 yumurta
şeker,tuz
Hepsinden kulakmemesi kıvamında bir hamur yapıp bekletin. Sonra minik gözlemeler gibi açıp içini doldurun. Devamı yukarıda yazılı. Mutlaka deneyin. Birde bu tarif Kayseri dışında nerelerde yapılır/bilinir? Ve tam adı nedir bilen varmı?
Herkese keyifli,huzurlu,sağlıklı,mutlu bir hafta diliyorum ;)


10 yorum:

  1. merhabalar ellerine saglık cok lezzetli görünüyor yaptıkların, yapılası bir tarif olmus.
    bense sana tarifle değil de ocağınla ilgili bir soru sormak istiyordum. su ara ankastrelerimi almam gerekiyor. mutfakta doğalgaz olmayacak bana da elektrikli cam ocaklar cok sık görünüyor ama
    kullanımı nasıldır?
    sorun yaşatıyor mu?
    pişirme için çok zaman kaybı oluyor mu gazlı ocaklara göre?
    ve faturaya cok yasıması oluyor mu?
    bunları cok ama cok merak ediyorum internette yeterli bilgiye ulaşamadım memnuniyet ve fatura acısından yardımcı olursan cok memnun olurum yoksa tuplu almam gerekecek
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tesekkür ederim.
      Hayir hic sorun yasamiyorum, cok memnunum. Aradaki fark su: Gaz ocagi cok cabuk isitip,cok cabuk da yemegi sogutuyor. Ayni sekilde "yemegi demlendirmek" usul usul pisirmek gibi seyler cam ocaklarda daha lezzetli oluyor. Bizde dogalgaz vardi da kapattik, bu sekilde daha kullanisli,daha iyi bizim icin. Faturaya gelince, simdi bunu bir uzmana sormali aslinda,ama biz sikayetci degiliz. Gerci elektrik genelde eskiye nazaran pahali bu da bir gercek. Birde bilincli bir sekilde kullanirsan, memnun kalirsin diye düsünüyorum. Ocak 24 saat acik degil ya. ;) Umarim sende memnun kalirsin. Ama yinede bir uzmana danis derim. Mesela TV kullanilmasada fisi takili oldugu zamanda elektrik harciyor (ve buna benzer fise takili aletler) Hesap ettinmi yillik 100 lira falan fazla tutuyor, cok degil desende evde kac fise takili aleti birde hesap et. Neyse, umarim diledigin gibi olur ve memnun kalirsin. Ben cok memnunun ;) Sevgiler

      Sil
    2. seninkinin marka ve modeli ne acaba ? cevap için çok tesekkurler

      Sil
    3. Benim mutfagim Ikea mutfagi ve onun icindeki ocak. Fakat bir daha mutfak aldigimda Neff / Miele almayi düsünüyorum. Gerci gidip baktigimizda , en iyi özellikleri olan,en yenisi neyse o an onu aliriz. Iyi alinsin ki uzun dayansin. Bu ocak 7 senedir benimle ve bir defa sorun yasamadim ;)

      Sil
  2. Canım elleirne sağlık,bunu daha önce yemiştim ama patateslisini..
    Eski bir azeri komşum yapardı,yöresel ismini maalesef hatırlamıyorum ama hemen sorup öğreneyim...
    Lezzetini bildiğimden,tereddütsüz deneyeceğim bir tarif,
    ellerine sağlık canım,
    mutlu haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam o zaman. Tesekkür ederim. Sevgiler ;)

      Sil
  3. resmen sabah sabah dibim düştü haa:))) içinde karbonhidrat ve yağı bol olan herşeye tapan bi insan evladı olarak bu yapılışı basit ama leziz görünümlü şeye bayıldım!!! ilk fırsatta yapmalıyım, paylaşımına saglık can arkadas <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yap minikkusum, parmaklarini yersin vallahi ;)

      Sil
  4. Ohhh, nefis görünüyorlar, ellerinize sağlık, afiyetler olsun. Sevgilerle...

    YanıtlaSil