Cumartesi Tarifleri: Elma Püreli Cevizli Kek & Elma Püresi

Bizim bahçemizde tam 4 elma ağacı var ve her sene olduğu gibi bu senede iyi elma verdiler. Bu elmalar toplanır.Eşe dosta dağıtılır, saklanır, yenir ve komposto,püre yapılıp kavanozlarda reçel gibi uzun süreli kullanım için hazırlanır.
Elma püresini şöyle hazırlarım:
Elmalar soyulur, çekirdekleri çıkarılır ve zar büyüklüğüm parçalara bölünüp tencereye biraz suyla eklenir.1 Kiloya yaklaşık 1 çay bardağı su ve 1 Yemek Kaşığı kahverengi şeker eklerim. Tencerenin ocağa alıp en son isteğe göre tarçın dökerim. Elmalar yumuşayana kadar pişirip tıpkı reçel yapımında olduğu gibi
Kavanozlara döker ağzını sıkıca kapatıp ters çeviririm.

Elma Püreli Cevizli Kek
(ortası delik 24-26 cm kalıp için)
300 gr. Un
250 gr. Tereyağ
230 gr. Şeker
200gr. Elma Kompostosu (tabii ki sıcak yeni yapılmış olmayacak. Hazır kavanozda satılanlardan da alabilirsiniz)
1 bardak iri kıyılmış ceviz
2 y.k. Haşhaş
4 Yumurta
100 ml Süt
1 ç.k. Tarçın
½ ç.k. Zencefil Tozu (isteğe göre)
1Paket Kabartma Tozu
1Tutam Tuz.

Fırını 180 dereceye açalım.
Un ve Kabartma Tozu bir kaba elenir.
Başka kabta önce yağ ve şeker 2-3 dakika çırpılır. Yumurtalar ve tuz
Eklenir ve mikserle çırpmaya devam edilir. Kremsi bir doku alan karışıma
Un karışımı eklenir ve kısa bir süre malzemeler birbirine karışana kadar çırpılır. Baharatlar,haşhaş ve Elma Kompostosu eklenip un karışımında olduğu gibi kısa bir çırpılır. En son cevizler eklenip tahta kaşıkla kek hamuruna karışıtırılır. (Keki her zaman yukarıdan aşağıya doğru karıştıralım.)
180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir.
Ben son 5 dakika altını 165 dereceye alıyorum.

Keklerin uzun süre yumuşak ve nemli kıvamını koruması için..
Keklerin uzun süre yumuşak kalması için 1 pk. Vanilya ile yarım ç.b. kaynar suyu karıştırıp fırça yardımı ile kürdanı her tarafına batırdığım kekin üzerine sürüyorum. Keki fırına atıp şurubu hazırlıyorum ve kek çıkana kadar şurup soğumuş oluyor.
2 Gün sonra kekin tadı ayrı bir güzel oluyor.
Afiyet olsun ;)

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık içinde elma olan herşeye bayılırım. püreyi bende deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Evde yumuşamış elmaları değerlendirmek içinde iyi bir fikir, denemeni tavsiye ederim. Sonradan keklere,tatlılara da kullanılabilir.Öylede yenilince nefis oluyor. ;)

    YanıtlaSil
  3. Harika görünüyor, canım çekti. Eve gidince uygulasam mı bu tarifi acaba. Ama dün koca bir dilim çikolatalı kek yedim:((

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun :) Malzemeler öyle göstermesede tadı çok hafif ve lezzetli. Mutlaka tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  5. ne kadar lezzetli olduğu malzeme listesinden bile anlaşılıyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder