Kokular ve Anılar


Siz de öyle misiniz?
Bazı kokular belleğimde hatıraları canlandırır. Kendimi iyi, hatta güvende hissettirir.
Mesela yatak odamda ki çekmece ve dolaplarım da sabunlar vardır. Ama belli bir sabun. O sabunun kokusu benim için çok değerli ve çok özel anneannemi hatırlatır.
Taze dökülmüş asfalt kokusu ilkokulumu hatırlatır..
Biber kızartmasının kokusu, ada daki yazlıkta geçen anneanneli,teyzeli,anneli neşeli günleri hatırlatır..
Egsoz kokusu, Ortaköy'ü hatırlatır..
Buna bir de tatlar gelir. Tatlar, anılar zinciri öyle keşfedilesi bir duygu ki belleğimizde, bu en sevdiklerimdendir.
Ama şu var ki: Mesela eskiden Türkiye'de bayılarak yediğim, belli bir marka fındık ezmesi yurtdışına alıp götürdüğümde aynı tadı vermemişti. Hatta öyle ki ayılıp bayılıp yediğim ve üşenmeden taşıdığım kavanozların hepsini büyük bir hayalkırıklığı ile dağıtmıştım.
Çocukluğumuzun lezzetlerini ve anneannemin benim için büyük ama birçoğunuzun için küçük/yapımı kolay yemeklerinden burada bahsettiğimi hatırlıyorum. Mesela mozaik pastası. Patatesli içli köftesi.

Ben bunlara bir de sesleri eklemek istiyorum:
Mesela şarkılar. En başta Sezen Aksu gelir. Gerçi ben küçük de olsam bana da dokunmuştur.
Bir şarkı ders çalıştığım geceleri hatırlatır. Bir şarkı küçük dayımın o zamanların en havalı teyip çalarında bangır bangır dinlediğimiz, yazın sıcağına aldırmadan oda dan çıkmayıp şarkıya eşlik ettiğimiz sıcak ağustos günleri gelir.
Yağmur cam'a vurup çıkardığı şıp şıp ses 13 yaşlarımda iken soğuk bir sonbahar gününü hatırlatır. O gün en yakın arkadaşım cezalı olduğu için bakkala çikolata almaya bile izin vermemişti annesi. Bizde oturup kendimize sıcak çikolata yapmış, pencere önünde gelen geçen hakkında komik hikayeler anlatıp deli deli gülmüştük. 

Herşeye gülmek, saçma sapan bir durumda olsa, aslında masum hayallerin sonsuz gücünü gösterir. Bu çocuklara özel güzel özelliği şimdi inşallah çocuklarımda göreceğim. Ve onlara kızmak yerine onlara katılıp yaşıma başıma aldırmadan güleceğim. Ne de olsa ilerleyen sayılar ve değişen aynada ki yansıma. Yaşanmışlıkları bir kenara bırakırsak aslında biz hep aynıyız.
Yitirdiğimiz ise sadece masumiyetimiz...
Foto kaynak:pinterest

Yorumlar

  1. I love your blog! Even though I can't understand it I enjoy the photographs very much!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello Sanne Thank you very much <3 , your blog is also very nice.
      But you can translate my blog. Look at the left site (translate box) xo

      Sil
    2. Hello Sanne Thank you very much <3 , your blog is also very nice.
      But you can translate my blog. Look at the left site (translate box) xo

      Sil
  2. Thank you! Yes I've tried the google translate on the page but it gives a litteral translation and that often makes really weird sentences. But it's okay, I get the outlines and I just enjoy the picutures!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder