Kitap Yorumu ; Ayşe Kulin - Veda

Bazen bir kitabı elimde bir ay süründürür, ve kitapla sürünür, bazen bir kitabı elimden bırakamadan , iki çocuk, bir taşınma telaşı ile dört gecede bitiririm.
Tıpkı Veda gibi..

Ayşe Kulin hayranlıkla okuduğum, akıcı diliyle, konu ne olursa olsun sürükleyici üslubu ile her kitabını heyecanla okuduğum bir yazardır.
Veda adlı eseri, 1920'lerde işgal altında olan İstanbul'u ve Osmanlı Devleti’nin son maliye nazırlarından ve aynı zamanda Ayşe Kulin'in dedesi olan, Ahmet Reşat Paşa'nın konağında yaşanan olayları anlatır.
Eğer biraz hayalgücünüz varsa, kitabı okurken o zamanları, yaşanan tüm olayları an ve an yaşayarak okur, hatta eski İstanbul'u, insanların giyimi, kuşamı kısaca herşeyi ile gözünüzde canlandırarak, kısaca Veda'yı yaşayarak okursunuz.
Sık sık boğazım düğüm düğüm oldu. Ortalarından itibaren gözyaşlarıma da hakim olamadığım da bir gerçek. Arada kitabı elimden bıraktım. Kendimi toparlayınca devam ettim.
Yaşadığımız an'a şükrederek, birazda hüzünlenerek bitirdim. Bu kitabın devamı Umut'u da mutlaka alıp okuyacağım.
Kitabın içeriği ile ilgili detayları vermekten kaçınıyorum. Zira herkes kendince yorumlamalı. Ne de olsa algılarımız eşit değil. Tıpkı yaşam tecrübelerimiz bilgimiz ve geçmişimiz gibi. 
Edebi değeri yüksek olan, aynı zamanda sürükleyici bir roman okumak istiyorsanız, Ayşe Kulin eserlerini tavsiye edebilirim.
Ve son olarak: Bize ait olmayan dünya malı için keşke ne ayrılıklar, ne ölümler, ne de savaşlar yaşanmasaydı diye geçiyor içimden sık sık..Keşke..

Mutlu ve huzurlu bir haftasonu dilerim.


Not: Bizler de Mehpare'nin kim olduğunu bilmeden aşkına duyduğumuz saygı ve hayranlıkla göçeceğiz dünyadan..

Yorumlar

  1. ayşe kulin ne kadarkarışık olursa olsun bir hikayeyi oldukça akıcı bir şekilde anlatabiliyor, o yüzden baze düşüncelerini empoze etmeye calıştıgını düşünsem de kitaplarını hep zevkle okumuşumdur.
    bu da severek okumştum. umut di mi devam kitabı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet devamı Umut. Haklısın ne kadar karışık olursa da olursun çok akıcı ve keyifle okunuyor. Şu anda başladığım kitabı da biliyorsun zaten ;)

      Sil
  2. edebi değeri olan kitaplar görmeyi tercih ederim açıkçası bloglarda. hiç olmazsa insana bir şeyler katan kitaplar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder