Adım Adım Özel Gün için Pasta Yapımı (DIY)

Twitter'da kızımın doğum günü pastasını nasıl yaptığımı adım adım anlatmak istediğimi duyurmuştum. İlk fotoğraflarda göründüğü gibi aynı teknikle bir kaç defa daha pasta yapmıştık.

Bunun için sütlü,beyaz veya bitter kullanabilirsiniz..
Şimdi gelelim bu teknik detaylara :
Öncelikle 26cm kalıp pasta için yaklaşık 550- 600gr beyaz kuvertürü (ben 600gr kullandım ama 2 kaşık kadar arttı onuda pastanın üstüne sürdüm.) benmari usülü (= tencereye su koyup,üzerine içine kuvertürü koyduğumuz dayanıklı cam tası yerleştiriyoruz. Altı kısık ateşte açık sıcak suyun buharında kuvertür yavaş yavaş eriyor. Bunu ara sıra tahta kaşıkla karıştırıyoruz) eritiyoruz.Ben burada pembe renk alana kadar içine kırmızı gıda boyası ekledim.
Pastanın etrafını ölçüp o ebatlara 3-5cm daha ekleyerek aluminyum folyo veya pişirme kağıdını şerit olarak kesiyoruz. Eni ise size kalmış. En azından pastanın 1,5 katı olmalı.
Sonra eşit bir şekilde tüm çikolatayı kağıdın üzerine sürüyoruz. Aslında pişirme kağıdını daha çok tavsiye ederim. Bu işlemi yaparken hızlı çalışılmalı.
Sonra çikolata ne tam yaş, ne de tam kuru olmadan, yaş a yakın olması daha iyi olur, bir başka kişinin yardımı ile,yani 4 elle şeridi kaldırıp pastanın etrafına doluyoruz.Ve işin bu kısmı çok önemli!
Bu arada pastanın etrafına herhangi bir yapıştırıcı sürülmeli.Bu ganaş,içindeki krema olabilir. Bu şekilde kuvertür şeridimiz yapışır ve kalır. Aksi takdirde tutmaz.
İşin önemli kısmı pastayı dolarken ve yapıştırken ki kısmı. Burada çok dikkatli çalışarak,bir kişi tutarken diğerinin yavaş yavaş her tarafı pastaya yapıştırmasıdır.
Sonra bunu soğuk bir yerde koyup kurumasını beklemeliyiz. Folyo'nun ucundan hafif çekerek kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer kurumuşsa yavaş yavaş folyoyu çekebilirsiniz. Sonra istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Eğer anlamadığınız, benim anlatamadığım bir nokta olursa sorularınızı sorabilirsiniz,seve seve yardımcı olurum ;)
(Evet tüm organizasyon tamamken mumları unutmamız sonucu ortaya çıkan manzara buydu)

Burada ise iki katlı yapmıştık. Sütlü kuvertürü pişirme kağıdına döküp aynı şekilde bir büyük boy bir küçük boy pastanın etrafına doladık. Kırmızı gıda boyalı beyaz kuvertürü fırça yardımı ile sütlü kuvertürün üzerine sürdüm. İki pastayı üst üste koymadan,alttaki pastanın orta kısmına pasta boyunda pipet kesip yerşeltirdik (tahta çubuk vb. de yerleştirebilirsiniz) . Sonra üzerine,yani alt pastanın ortasına bir karton koyduk. Bunlar üstteki pasta çökmesin diye yapılan bir işlemdir. Bunlar sadece birer örnek.Eliniz alıştımı buna hayal gücünüzü de ekleyerek benimkinden çok daha güzel çalışmalar ortaya koyabilirsiniz. Artık beni tanıdınız: Her zaman söylediğim gibi benimkisi tembel işi ;)
Güzel günlerde yardımcı olması dileğiyle.. ;)

Yorumlar

  1. tv de jacques torres izleye izleye bu çikolata ile ilgili süslemeleri öğrenmiştim ama senin bu pastanın etrafını süslemeyi böyle yaptığını düşünmemiştim buruşturulmuş kağıt gibi duruyordu pasta hamurundan yaptığını düşünmüştüm ama çoook güzel olmuş gerçekten yılbaşı için kesin kullanıcam bu tekniği eline sağlıııkk çok teşekkürler paylaştığın için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jacques torres'in çikolata süslemesiyle ilgili teknik gösteren videolarını arıyorum yardımcı olabilir misiniz?

      Sil
  2. Canim cikolata daha cok seviliyor,tadi daha lezzetli.Seker hamuru ile calismasi aslinda daha kolay ama hem sagliksiz hemde yenmdigi icin icin böyle yapmayi tercih ettik. Rica ederim. Bende biraz önce "Hakkimda" yazini okudum,yorul yazilmiyor,yoksa :Okurken bile huzur buldum,seni tanimaktan keyif aldim",diye yazicaktim. ;)

    YanıtlaSil
  3. Evet canım bende sevmem tadını seker hamurunun :)) Çok teşekkür ederimmmm bende seni tanıdığım için çok memnunum bu blogdan çok keyif alıyorum dolu dolu her türlü ve benim çoğu ilgi alanıma giriyor her yaptına bayılıyorummmm ve beni gülümsetiyor özellikle kızın için diktiklerin :))

    YanıtlaSil
  4. çikolatayı eriterek kullanıyordum sogutup ama bu pasta kaplama taktiğini bilmiyordum güzel yöntem:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder