Vintage Dergilerimden inciler..

Elimde gözüm gibi baktığım en eskisi 40'lı yıllara uzanan dergiler var. Bunları hepsi dikişle alakalı. İnanılmaz güzel kalıplar var. Aslında bir sürü elbise,bluz dikmeme rağmen eklemedim. Askıya asıp çekmeye gönlüm el vermiyor. Neyse , Salı günü tatile gidiyorum ve 14gün yokum.Dönünce bunun için birşeyler düşünmem lazım.
60'^lı yıllardan itibaren kalıplar genelde bugün olduğu gibi 34-44 gibi birçok bedeni kapsamıyor sadece,ve genelde o zamanın ortalaması olduğuna inandığım 42 beden veriliyor. Fakat 40lı 50li yılların kalıplarında ise beden yerine mesela Göğüs 86cm ,Bel 67 cm gibi bilgiler içeriyor. Ve bununda geneline baktığımda o zamanların hanımları genelde 34/36-38 beden giyerken 60'lı yılların ortasından 70'lerin sonuna kadar (bende bulunan eski dergiler 79'a kadar) 42-44-46beden. Beden küçültmeyi dikiş makinamı aldığım yetkili Pfaff mağazasındaki terzi ustası bayandan öğrendim ve bu şekilde kendi bedenime göre küçültebiliyorum.
58 yılından kalma İsviçre'de çıkan bir dergide ev hanımlarının eşlerine nasıl davranmaları gerektiğine dair bir bölüm var. Bu dergi harika Vintage kıyafetlerlerin yanında güncel sosyete haberleri,güncel haberler ve konulardan bahsediyor. Hepsini keyifle okudum.Yazı uslübu,merakın şekli,olaylara yaklaşım herşey bugünden çok farklı. Fakat kadınlara edilen tavsiyeleri okuyunca 'feminizmin doğumu kaçınılmaz',diye düşünmekten alamadım kendimi. Gülsem mi,kızsam mı? Zamane modern dergide,kısaca: Eşiniz ne halt yerse yesin,ne kadar suçlu olursa olsun,ne kadar beceriksiz,sorumsuz olursa olsun alttan alın,susun,saygıda kusur etmeyin diyor kısacası??
İnanın abartmıyorum. Az bile yazıyorum. Elimin altında birçok yaşanmışlık barındıran,benim için manevi değeri paha biçilmez romantik kıyafetlerin yer aldığı dergide bunları okumak beni çok şaşırttı. Pek kızmadım,çünkü geçmiş gitmiş.. Ama o zaman yaşamadığıma tekrar ve tekrar memnun oldum . Bunu eşime anlattığımda inanmadı dergiyi okuduğu an şaşkın bir tebessümle bana baktı..Neyse
 Birde bu dergilerdeki birçok sayfayı paylaşmamak için zor tutuyorum kendimi,sormayın çünkü harika tasarımlar var... ;) 

Yorumlar

  1. Ne güzeldergiler.Benimde var 2adet 181 ve 1984 den.Selamlar
    Filos

    YanıtlaSil
  2. Eski dergilere bayılıyorum, sadece giysi değil tüm sosyal hayatı yansıtıyor görüntüler, yazılar. Bende de 1954 den bağlayıp 1964 yılına kadar olan Hayat dergileri var.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder