Cumartesi Tarifleri - 2 Tarif & Sevdiklerim ve bizden kısa kısa

Aslında bugün tarifden ziyade sevdiğim yemeklerden bahsetmek istedim. Fakat adet yerini bulsun diye 1.si herkesin bildiği bir yemekten 2.si ise daha çok öğle çayına, toplantı ve özel günleri için çabuk hazırlanan bir tarif vermek istiyorum.
29.Haftaya yaklaşırken acaba kızımın damak zevki kime çekicek diye merak etmiyor değilim. :)
Annem ve anneannem gizli bir vejeteryanlar diyebilirim. Kırmızı et hiç yemezler. Ben daha çok sebze ve balık ağırlıklı yemeklerle büyürken eşim annesinin Kayserinin en leziz yemekleriyle büyümüştü. Fakat ortak yemek yapma, süsleme merakımız mutfakta annelerimizin yemeklerini aratmayacak noktaya getirdi bizi. Kayınvalidem ve ailenin diğer hanımlarının benden tarif istemesi benim için büyük bir mutluluktu.
Fakat yinede sebze yemeklerinin, annemin kışın yaptığı baharatlı tarçınlı çayların, kuru veya taze meyvelerden baharatlarla karıştırıp yaptığı meyve sularının yerini hiç bir şey tutmuyor.
En sevdiğim ise Patlıcan. Özellikle kızartmasını (biliyorum sağlıklı değil belki ama ben bayılıyorum) ve her türlü patlıcan yemeğine bayılırım. Eşim ise tam bir patates canavarı. Patates ve yoğurt. Bizim evde bir hafta içerisinde kaç kilo yoğurt tüketiliyor sormayın.  En sevdiğim(iz) öğün ise uzun kahvaltılar.
Özellikle resimde görünen haliyle seviyorum patlıcanı..
Patlıcanı kızartıyorum. Üzerine kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domatesi hazırlıyorum. Şöyleki: içerisine çok az sirke, sarımsak ve tuz ekliyorum ve kızartmaların üzerine döküyorum. Hepsinin üzerinden taze çekilmiş karabiber ve ince doğranmış maydonoz. İşte ilk tarif bu kadar. Genelde bu tarife biberde kızartıp ekliyorum.
Tekrar sevdiklerime dönelim. Zeytinyağlılar. Başta taze fasulye, pırasa, sarmalar, dolmalar, barbunya geliyor. Sonra kısır, mercimekli köfte renk renk salatalar ve öğlen çayına ne yakışıyorsa.
Gelelim 2. Tarife

Milföy, Creme Fraiche (veya sütle karıştırılmış Krem Peynir), Soğan,Mantar, Maydonoz, Taze Kişniş (yoksa da sorun değil). isterseniz ince doğranmış ve yağda kavrulmuş pırasa. Tuz,karabiber.Yumurta Sarısı.

Yağda soğan ve diğer ince kıyılmış sebzeleri biraz kavurup biraz ılıması için bekliyorsunuz. Şimdi fırına 180 dereceye alalım.Milföyü Açıyorsunuz. Creme Fraiche'i tamamına sürüyorsunuz. Sebzeleri her tarafa eşit şekilde döküyorsunuz. Tıpkı rulo pasta gibi sarıp, Dilim dilim kesip fırın tepsisine yerleştiriyorsunuz. Üzerine yumurta sarısı sürüp üzeri kızarana kadar fırında pişiriyorsunuz.  Hem sıcak hem ılık (soğukda severek yiyen var) nefis birşey.

İkinci tarifden sonra gelelim tatlılara. Çikolatalı tatlılar favorim. Fakat çikolata ve Portakal karışımı tatlılar,kekler ve ne varsa aman lütfen uzak dursun. Boğazımdan geçmiyor. Fakat tatlı olan herşeyi yerim :) Eşim maalesef sütlü tatlıları sevmiyor. Şerbetlilerle de arası yok. Yani bunlar bizim evde genelde 1 kişilik yapılır. O da tek başına yemesi zevkli olmadığı için sık yapılmaz. (Fırın Sütlaç hariç :) ) Daha çok yaş pasta,kek,soslu kek tüketilir.
Gelelim kızımıza.
Hamile olduğumu bilmeden bile tatlı yemeyi bıraktım. Bu nasıl bir sihirdir anlamıyorum?Geçen sene bir bayanla tanışmıştım, bana asla tatlı yemediğini söylemişti. Ona uzaylı gözüyle bakmıştım. :) İnsan nasıl tatlı yemeden yaşar. ? Şimdi ben uzaylı anası gibi birşey oldum. Gebelikte kesin bir 30 kilo alırım derken 29 haftaya doğru tam 6 kilo almışım. Ben ve 6 altı kilo. Şaka gibi. Gören göbeğin takmamı diyor.
20-30 kiloda alsam farketmezdi. Yeterki bebeğim sağlıklı olsun. Şimdi zamanda yaklaştıkça merakımız artıyor. 1. Kime benziyecek? 2. Nelerden hoşlanıcak, neleri sevicek? 3.Kimin hangi yönlerini alıcak vsvs..
Ve gebelik boyunca tükettiğim yiyecekler doğrultusunda tam bir sebze ve salata canavarımı olucak?
Bitmek bilmeyen sorular,heyecanlar,sevinçler ve telaşlar.Herşeyin hayırlısı olsun..
Dilerimki sağlıklı olsun.
Herkese güzel ve keyifli bir haftasonu diliyorum ;)

Yorumlar

  1. Evet bir kere daha kendime söz veriyorum bir daha blogları tok karına dolaşacağım hepiniz harika şeyler yapıyorsunuz, tarifler süper. Canım benim hamile olan sen aşeren ben :) şimdi gecenin bu vakti ne yesem ki, bence sen de atıştır bişiler bu kadar yemekten bahsettikten sonra bebişin rahat vermez sana :)
    Mutlu pazarlar...

    YanıtlaSil
  2. Evet bir kere daha kendime söz veriyorum bir daha blogları tok karına dolaşacağım hepiniz harika şeyler yapıyorsunuz, tarifler süper. Canım benim hamile olan sen aşeren ben :) şimdi gecenin bu vakti ne yesem ki, bence sen de atıştır bişiler bu kadar yemekten bahsettikten sonra bebişin rahat vermez sana :)
    Mutlu pazarlar...

    YanıtlaSil
  3. Tam okuyamadım zamanım yoktu ama copyleyip word dosyama aktardım, yolda okumayı planlıyorum, erkek başıma becerebilirim belki ikincisinden çekti canım hehe :)

    YanıtlaSil
  4. Canim yaptigin bu leziz "cumartesi tariflerin" ilerleyen zamanda cok i$ime yarayacak.:)
    Böyle bir ustadan ögrenecegim pek cok $ey var cünki.;)

    Sana ve minik bebegine saglikli ve güzel bir hafta ba$langici diliyorum...cok öptüm.:)

    YanıtlaSil
  5. Bucanni sorma bebiş bizim gibi miğdesine düşkün değil, hamile değilken canım daha çok şey çekiyordu.

    Modafobik mutlaka yaparsın. Denersen paylaşmayı unutma ;)

    Birsencim sen gel ben sana istediğini yaparım burada kocaman SÖZ veriyorum. Sanada güzel bir hafta diliyor ve öpüyorum ;)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder