Ev Yapımı Kaymak / Hausgemachte Rahm zum Frühstück

Birkaç zamandır evde kaymak yapmanın yollarını arıyorum. İnternette aslında birkaç tarife rastlayabilirsiniz, fakat açıkçası hiçbirinden memnun kalmadım. Bazı sitelerde 8-10 saat ocak üstünde kaynatmaktan bahsediyor. Açıkçası elektrik faturamı ve mutfakta harcayacağım zamanı düşünemiyorum. Ve bunu ayda birkaç kez yapacağımı düşünsürsek .. neyse hiç düşünmeyelim ;)
Sadece yağlı kremayı kullanırsak, 1 saat kadar kaynatıp 1 gün ağzı kapalı bekletince katı kremsi bir kıvam alıyor, fakat tam kaymak olmuyor. Tadı da biraz ağır oluyor.


Schlagrahm zum Frühstück, ist in Deutschland nicht so bekannt wie in der Türkei. Genannt : Kaymak wörtlich übersetzt Sahne, darf nicht in eine guten türkischen Frühstück fehlen. Und noch bekannter ist es mit Honig oben drauf. Es gibt sogar Läden wo nur die beiden Angeboten werden. Mit einem türkischen Tee, warmen knackigem Brot, Schlagrahm und Honig. Einfach Köstlich!
Sonunda kayınvalidemin de tavsiyesi ile doğru tarifi, aradığım lezzeti buldum diyebilirim. 
Bu şekilde ne fazla zaman harcıyor ne de gönül rahatlığı ile kaymak yiyebiliyorsunuz.
Malzeme
500 ml en az 35% yağlı krema
300 ml süt (yağ oranı 3,5 % )

Yağı ve sütü teflon tava da, veya tencerede sürekli karıştırarak kaynatın. İyice kaynayıp kabarınca geniş bir tepsiye ve geniş ve kapaklı bir kaba boşaltıp ağzını iyice kapatın. Sonra yoğurt da olduğu gibi sıkıca sarın. 1 gün öylece bekletin. Ertesi gün sargıları çıkarıp 1 gün daha buzdolabında bekletin. Kaymağınız hazır.

Es ist nicht einfach die richtige Konsistenz hinzu bekommen, aber Dank meiner Schwiegermama habe ich es hinbekommen. 
Zutaten:
500 ml Schlagrahm  
300 ml Milch 3,5 %
Beides beim ständigen Rühren zum kochen bringen. Ein paar Minuten kochen. In einem flachen Gefäß mit Deckel gießen und den Deckel schließen. Eine Decke drum wickeln und 1 Tag stehen lassen. Am besten Samstag früh machen. Samstag Abend Decke abnehmen und in den Kühlschrank stellen. Zum Sonntaglichen Frühstück ist dieser besondere streich creme fertig! Und ganz traditionell, das Brot in den Toaster, erwärmen die Creme streichen, anschließend das e Tüpfelchen, den Honig geben. Guten Appetit!
Ben mesela Cumartesi öğleden önce yapıyorum. Akşam yatmadan sargıları çıkarıp sırf kapağıyla buzdolabına koyuyorum. Pazar kahvaltısına hazır oluyor kaymağımız. Kızarmış Tost ve Bal ile nefiss bir lezzet. 
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır. Bu bizim yaptığımız şekilde.
Kayınvalidem 1 litre kremaya 1 litre süt koyar ve sonunda tepsinin bir kenarından, dibinde su/sütü kalır, onu da süzer. Aman o sütü atmayın. Onunla şurada verdiğim sütlaç tarifine eklerseniz müthiş bir sütlacınız olur. Veya herhangi bir sütlü tatlının lezzetine kat kat lezzet katar ;)

Siz evde kaymak yapıyor musunuz? Hangi tarifle? Paylaşırsanız sevinirim ;)

Yorumlar

  1. ben evde yapamıyorum afyon'dan sipariş veriyorum biraz kolaya kaçıyorum:)
    evde yapmak marifet ister ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en iyisini bildiğin yerden yemek de iyi. Size de afiyet olsun ;)

      Sil
  2. Ben daha kolay bir yolunu biliyorum: Atlıyorsunuz uçağa, geliyorsunuz Afyon'a, misafirim oluyorsunuz, kaymağın hasını yiyorsunuz:) Afyon kaymağı diyorum, başka da bir şey demiyorum. Sevgilerim ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke.. Çok isterdim .. Teşekkür ederim zarif davetiniz için. Sevgiler

      Sil
  3. tesekkür ederim. tabii ki ugrarim

    YanıtlaSil
  4. benim anlamadığım nokta şu: italya da yaşıyorum. iki çeşit hatta üç çeşit krema var. 1. markette soğuk dolapta duran taze krema. 2. uzun ömürlü sütlerin orada duran uzun ömürlü yemeklerde kullanılan krema. 3. uzun ömürlü tatlılar için kullanılan krema. hangisini kullanmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pisirmelik,yani yemeklik sivi krema kullandim

      Sil
  5. geniş bir tepsiye koyup ağzını kapatıp sıkıca sarın demişsiniz. sıcakken mi ağzını kapatıp sarıyoruz. yoksa yoğurtta olduğu gibi bekleyecek miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. eger isterseniz,tam türk usulü kati krema istiyorsaniz,ocagin üzerine bir tencereye su koyun,üzerine genis bir borcam ve bu karisi döküp 4saat kadar kisik ateste birakin. sonra köseden delik acip suyunu süzüp,agzini sıkı kapatıp buydolabında bekletebılırsınz

      Sil

Yorum Gönder