Lost - The End


2004 yılından beri her bölümünü sıkılmadan heyecanla izlediğimiz dizi sonunda bitti. Kalabalık bir grup oturup izledik. Birçoğu başta hayalkırıklığı yaşadı. Bende bu hayalkırıklığını anlar gibi oldum başta. Ama sonra düşündüm: Ne bekliyordum..Nasıl olmalıydı? Ben nasıl bir son hazırlardım', diye. O ilk heyecan gittikten sonra mutlu biten sonun oldukça mantıklı ve güzel olduğuna karar verdim. Başka hayalkırıklığı yaşayan varmı acaba? Mesela bizim grupta, herşeyin bir şahsın rüyası olabileceğini, hepsinin eski hayatına geri dönüp kaldıkları yerden devam edeceğine dair tahminler geldi.. Lost yapımcılarının bu geçen seneler içerisinde birçok yanıltıcı teorileri ortaya attıklarını bildiklerimden düşündüğüm gibi tam bir sürpriz sonla karşılaştım..
Bir daha Lost gibi zekice bir yapımla kendine bağlayan bir dizi yapılırmı bilemiyorum. Özellikle son yıllarda Hollywood'un sürekli eski yapımları sürekli aynı yemeği pişirip önümüze koyar gibi (Spiderman, Batman, ilk aklıma gelenler) tekrarlamasına bakarsak iyi bir projeyi daha çok bekleriz gibime geliyor..

Etsy Harikaları

Etsy'den alışveriş yapmasını seviyorum. Birçok insan içindeki cevheri ortaya döküyor. El yapımı o kadar güzel tasarımlar var ki, bazen insan hepsini almak istiyor.
Mutlaka göz atın derim. Bu kemeri de etsy'de gözüme çarpan güzellerden biri..

Blog ödülü


Sevgili Fadiş bana bu ödülü armağan etmiş. Kendisine çok teşekkür ediyorum. :) Bu ödülü bütün blog arkadaşlarıma armağan ediyorum.

Şık vintage saç aksesuarı



60 lı yıllardan kalan bu mode çekiminde gördüğüm öne doğru süzülen tül ve üst tarafı incilerle işlenmiş  saç aksesuarını çok beğendim. Birkaç senedir mode olan ve devam eden farklı saç akseuarları, süslü taçları,tokaları yapan veya yapmak isteyenlerede ilham olabilir diye düşünüyorum.

Elmalı Tart - Cumartesi Tarifleri

E-mail atan, mesaj bırakan geçmiş olsun mesajları için herkese tek tek teşekkür ederim. Bugün biraz daha iyi olunca önce kendimi dışarı attım. Bize bir türlü bahar gelmedi ya, bugün biraz güneş yüzünü gösterince ve enerjim yerime gelince kendimi dışarı attım. Nisan ayında havalar birkaç gün 15-20 dereceyi göstermiş ve sonrasından bugüne kadar 5-8 derecenin üzerine çıkamamıştı.
Of ne sinir bozucu gri havada kalkmak, bir bardak kahve ile haberleri okurken diğer ülkelerin 20-30 (ve hatta 40) derece olduğunu okumak. Sonra kazakları,paltoları giyip yağmurlu ve gri havaya atmak
insanın enerjisini inanılmaz düşürüyor. Umarım yakında güneş bizi tamamen kollarına alır.

Geçen hafta resmini eklediğim ELMALI TART tarifini eklemek bugüne nasip oldu.


Tart Hamuru için
(26-28 cm yuvarlar kalıp için veya 6 minik Kalp Kalıbı için)
250 gr. Un
8 Y.K. Pudra Şekeri
1 Vanilya Şekeri
1 Paket Kabartma Tozu
2 Yumurta
Aldığı kadar Un

Elmalı İç
Büyüklüğüne ve damak zevkinize göre 4-5 Elma (kabukları soyulmuş,rendelenmiş)
12 Y.K. Kahverengi Şeker (normal şekerde olur)
1 Ç.K. Tarçin
3/4 Bardak iri dövülmüş Ceviz
1 Ç.K. Limon Suyu
(isteğe göre)--> 1 Çay Bardağı Kuru üzüm

Hamur için tüm malzemeleri karıştırıp yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayan bir tart hamuru hazırlayın. Hamurun üçte birini poşete koyup buzluğa atın.
Diğer Hamuru arzu ettiğiniz kalıba yerleştirin. Ben iki streç folyo arası açıp kalıba yerleştirip kenarlarını düzeltiyorum. Folyo arası açınca ele yapışmıyor.
Kalıba yerleştirdiğimiz hamuru buzdolabında bekletiyoruz.
O esnada bir tavanın içinde tüm iç malzemeleri elma suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Biraz soğumaya bekletiyoruz.
Fırını 180 dereceye alıyoruz.
Tart hamurunu buzdolabından çıkarıp elmalı içini üzerine döküyoruz. Buzluktan çıkardığımız diğer hamuru elmalı için üzerine rendeliyoruz. Fırında üzeri pişene ve rengi dönene kadar bırakıyoruz.
Bütün ev harika tarçınlı elma kokuyor!
Biz fırından çıkar çıkmaz üzerine pudra şekeri serpiyoruz.
Yanında vanilyalı dondurma ile de harika oluyor.

Afiyet olsun ;)

Anneler gününüz kutlu olsun


Tüm annelerin anneler gününü kutluyorum. En güzel hediye sevgiyle yapılan el emeği, sımsıkı sarılma ve yılın hergünü kıymetini bilmektir.
Yetimhanede olan onlarca çocuğu, annesini kaybedenleri de bugün buruk bi şekilde anar, dualarımı,sevgi ve iyi dileklerimi onlarada yollarım.

Resimdeki elmalı tartı minik kalp kalıplarında pişirdim. Bu defa Cumartesi Tarifleri büyük bir ihtimal Pazar' a kaldı..

Beni affedin, tam kendime geldim derken yine rahatsızlandım. Halsizliğimi üzerimden atar atmaz döneceğim.

Burda Dergisi Hazıran Sayısı

Ben daha Mayıs sayısından beğendiğim bu elbiseyi yapmadan Haziran Sayısı neredeyse kapıya dayandı.

Benim için bu ay dikiş açısından çok verimsiz geçti. Biraz daha kendimi toparlayınca önce Mayıs sayısındaki pembe elbise ile başlayacağım.

Ve bu sene, yani şu anda bile camdan baktığımda yağmurlu ve gri bir hava görünce enerjimin daha düşük olduğunu hissediyorum..

Yine de bu resimlere bakıp biraz daha canlanıp ümitleniyorum. ;)

Bu arada son resimde görüldüğü gibi şık hamile elbiseleride bu sayıda var :)
Güzel ve umarım güneşli bir hafta diliyorum ..

Eskilere Gidelim

Kadınların daha feminin giyindiği, güzelliğin ve zerafetin ön planda olduğu bir zaman vardı. O zamanda naylon içermeyen pamuk elbiseler eski singer veya pfaffla dikilirdi. Telefonun diğer ucundan sesi gelen sevgiliye, aileye ulaşmak lükstü. Artık ses de var görüntüde.
Ama siyah beyaz resimlerin sanki hala bambaşka bir havası var.
Bu duyguyu birde Büyükada'da hissediyorum.
İşte bazı anlar, bazı resimler, yerler, objeler bana güzel anıları hatırlatıyor..
Keyifli pazarlar diliyorum.. ;)

Deniz Tuzlu, Türk Kahve Ganaşlı Kek - Cumartesi Tarifleri

Mutfakta zaman geçirmeyi sevdiğimi söylemiştim değil mi? Mutfak benim için hobi ötesi, rahatlama, stress atma yeri gibi. Yemek yapmak, yeni tatlar denemek itiraf ediyorum sevdiklerimi deney olarak kullanmak tam bir tutku benim için. Kimse şikayet etmiyor bu konuda şanslı sayılırım. Bu da mutfaktaki deneylerimden biri. Browni kıvamında ki bu keke esas tadını veren, ve çikolatasını sevdiğim deniz tuzundan esinlendiğim deniz tuzu. Sakın önyargılı olmayın. Gerçekten çok farklı oluyor.
Peki neden türk kahvesi?
Ailenin büyüklerinin eskiden gelen her yemek sonra türk kahve merakınıda buna eklemek istedim. Bu tarif herkes tarafından beğenildi. Kahveyi tanıyan ve çikolata ile yakıştıran ve deneyen kimse içindeki diğer farklı lezzetin deniz tuzu olduğunu anlamadı :)
Bende yendikten sonra söyledim. Çünkü tuz lafını duyan ön yargılı yaklaşabilir hatta hiç denemek istemez diye korktum açıkçası.

Umarım dener ve sizde beğenirsiniz. Tarife geçmeden önce herkese güzel bir haftasonu diliyorum ;)

Deniz Tuzlu, Türk Kahve Ganaşlı Kek

24 x 24 cm kare kalıp için
125 gr. Tereyağı
120 gr. Bitter Kuvertür
175 gr. Şeker
125 ml Süt
1 Vanilya
115 gr. Un
2 Yumurta
20 gr. Nişasta
20 gr. Kakao
1 çay kaşığı Kabartma Tozu
2 çay kaşığı deniz tuzu (Fleur de Sel) yoksa normal tuz kullanmayın

Şurup için
5 YK Kaynar Su
4 YK Şeker

Bir tencerenin içinde yağı,şekeri,kıyılmış (ince olmasına gerek yok) kuvertürü, vanilya ve sütü düşük ateşte malzemeler eriyene kadar ısıtın. Malzemeler eriyince tencereyi ocaktan alıp ılımasını bekleyin. Ben bu etapta sıvıyı diğer malzemelerle karıştıracağım bir kaba döküyorum. Tencerenin ısısındanda ayrılan sıvı malzemeler bu durumda daha da çabuk ılıyor. Fırını 170 dereceye getirin.

Başka bir kaba, un,kabartma tozu, kakao ve nişastayı eleyin. Kuru malzemeleri karıştırarak sıvı malzemelerin üzerine dökün. Teker teker yumurtaları ekleyin.
Pişirme kağıdı koyduğumuz kare kalıba kek malzemesini dökğp 170 derecede yaklaşık 60 dakika pişirin. (Ben son 10 dakika 160 dereceye getirdim. )

Şurubu yapmak için kaynar suya şekeri ekleyip şeker çözülene kadar karıştırın.
Keki fırından alın.
5 dakika sonra kalıptan çıkarıp tele koyun.Bir mutfak fırçası yardımı ile şurubu kekin üzerine sürün.
(Ben hemen hemen her keki, birkaç gün daha nemli kalması için şurup sürerim. Mesela limonlu keke limon suyu vs. eklerim. Bir kürdanı kekin her tarafına batırıp şurubu dökmek, kekin altınında nemli kalmasını sağlıyor)

Türk Kahveli Ganaş
100 ml sert türk kahvesi (cezvede hazırlanmış)
4 YK sıvı Krema
140 gr. Bitter Kuvertür
120 gr. Sütlü Kuvertür
4 YK tereyağı

Kuvertürleri ince kıyın.
Kahveyi ve kremayı kaynama noktasına gelene kadar karıştırıpi ocaktan alın. Bu karışıma
Kıyılmış Kuvertürü ekleyip içinde eriyene kadar karıştırın. Tereyağını ekleyip devam karıştırın.
(Ben tahta kaşık kullanıyorum) Ardından oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika, ganaş hafif katılaşıncaya kadar bekletin.

Ganaşı pastanın üzerine sürün. Üzerini isterseniz fındık krokanla süsleyebilirsiniz

Ilıkken yanında bir dilim vanilyalı dondurma ile servis yapmak, yaşlı genç bütün ev halkının buluştuğu bir lezzet olması keki yapanı daha çok mutlu ediyor.. ;)